Wat is preventieve zorg?

Preventieve zorg is van groot belang voor uw huisdier. Het verkleint de kans op ziekten en aandoeningen waardoor uw hond of kat een plezieriger en gezonder leven heeft.
Preventieve zorg bestaat onder andere uit de vaccinatie, anti parasitaire middelen zoals worm-, vlooien en tekenmiddelen en een gezondheidscontrole.

Vaccineren

Vaccineren of inenten is een manier om antilichamen en afweercellen in het bloed te laten ontstaan tegen ziekten. Door uw huisdier in te laten spuiten met een klein beetje dode of onschadelijk gemaakte ziekteverwekker (bijvoorbeeld een virus), wordt het lichaam aangezet om antilichamen te maken. Komt uw huisdier daarna in aanraking met de werkelijke, levende ziekteverwekker, dan is het afweersysteem klaar om terug te slaan. Daardoor wordt de ziekteverwekker direct uitgeschakeld. Soms lukt dit niet meteen maar door de reeds aanwezige antilichamen wordt het bestrijden van de ziekte makkelijker en heeft uw huisdier een grotere kans om te overleven.

Er is een aantal ziekten waartegen uw hond gevaccineerd moet worden volgens een schema dat langdurig bescherming geeft. Dit zijn hondenziekte, leverziekte en parvo. Dit worden ook wel de kernziekten genoemd. Een vaccinatie die daarnaast jaarlijks gegeven wordt in Nederland is die tegen de ziekte van Weil. Dit is een zoönose, een ziekte die op mensen kan worden overgedragen.

Daarnaast zijn er vaccinaties die nodig zijn in bepaalde situaties zoals bijvoorbeeld de rabiës vaccinatie tegen hondsdolheid wanneer uw hond naar het buitenland gaat of de inenting tegen kennelhoest als uw hond naar een kennel of pension gaat, dan wel met andere honden in contact komt (bijvoorbeeld op een show of bij een uitlaatservice of cursus).

Voor katten zijn er basisvaccinaties en bijkomende vaccinaties. De basisvaccinaties zijn belangrijk voor iedere kat. De bijkomende vaccinaties dienen gegeven te worden afhankelijk van de individuele behoefte van uw kat. Deze behoefte is afhankelijk van het risico dat uw kat loopt op een infectie. Dat risico wordt voor een groot deel bepaald door de leeftijd van uw kat, zijn levensstijl en het contact met andere katten.
De basisvaccinaties zijn die tegen Kattenziekte (kattenparvo), Feline Herpesvirus (niesziekte) en Feline Calicivirus. Afhankelijk van de situatie van uw kat zijn de meest gegeven bijkomende vaccinaties die tegen Feline Leukemie virus, Chlamidophila felis, rabiës en Bordetella bronchiseptica.
Het Huisdierenplan maakt onderscheid tussen de binnenkat en buitenkat (katten die ook buiten komen). Voor beide groepen wordt jaarlijks in het Huisdierenplan BASIS door de dierenarts een controleconsult en vaccinatie(advies) op maat gegeven

Ontwormbehandeling

Honden en katten moeten ontwormd worden om verschillende redenen. Ten eerste is een worminfectie niet goed voor de gezondheid van uw huisdier. Er kunnen allerlei vervelende verschijnselen optreden, zoals diarree, braken, vermageren, jeuk aan de anus, doffe vacht, problemen in allerlei organen, oogproblemen, etc. Een tweede reden om uw huisdieren goed te ontwormen is vanwege kleine kinderen. Zij spelen vaak in de zandbak en in speeltuinen en lopen kans besmet te raken door aanraking met wormeieren. Vooral katten zoeken graag een plaatsje met zand uit om hun uitwerpselen te deponeren. Vanuit de overheid wordt ontwormen gestimuleerd, omdat worminfecties in verband worden gebracht met allergieën bij kinderen.

Honden kunnen last hebben van wormen. Deze leven in het lichaam van de hond en nemen daar voedingsstoffen op die de hond zelf nodig heeft of verstoren lichaamsfuncties. Ze zijn daarvoor schadelijk voor de gezondheid van uw hond. Bovendien zijn ze besmettelijk voor mensen. Daarom is het belangrijk om voor een goede wormenbestrijding te zorgen. Er zijn verschillende wormen die bij onze honden voorkomen zoals de spoelworm, de lintworm, de haakworm, de zweepworm en de hartworm.

Wormmiddelen zijn er in zeer veel soorten van vele fabrikanten, met uiteenlopende prijzen. Ook de werkzaamheid tegen de diverse wormsoorten wisselt sterk. De meeste zijn wel werkzaam tegen spoelwormen, maar de effectiviteit tegen lintwormen kan wisselen. Welk wormmiddel u het beste kunt gebruiken, hangt af van bijvoorbeeld het ras en gewicht van uw hond, de mate van contact met andere honden en voeding. Uw dierenarts kan u adviseren welke wormmiddelen het meest geschikt zijn voor uw hond. Ook voor het schema en de frequentie van ontwormen kunt u terecht bij uw dierenarts. Dit kan afhangen van het gebruikte middel.

De meest voorkomende wormen bij de kat zijn de spoelworm en de lintworm. Beide wormen leven in het maagdarm kanaal. De meeste besmette katten vertonen geen symptomen van een worminfectie maar een zware besmetting kan leiden tot gewichtsverlies, braken of diarree, irritatie rond de anus en groeivertraging, vooral bij kittens.

Het is belangrijk om uw kat op jonge leeftijd al regelmatig te ontwormen. Uw dierenarts kan u adviseren welke wormmiddelen te gebruiken. Ze zijn er in verschillende vormen zoals een pil, vloeibare vorm, een pasta, een injectie of druppels in de nek. Het is gebruikelijk om uw kat iedere 3 maanden te ontwormen. Voor de binnenkat is in het Huisdierenplan BASIS recht op 2 wormkuren (voor de buitenkat 4 wormkuren).

Vlooienbehandeling

De kattenvlo komt in Nederland het meest voor op zowel de hond als de kat. Er zijn diverse goedwerkende en veilige middelen waarmee vlooien op het dier en in huis effectief bestreden kunnen worden. Vlooien kunnen ziekten overbrengen op het dier zelf, maar ook op de mens en op kinderen. Vlooien kunnen leiden tot huidproblemen met hevige jeuk als gevolg. Bij kittens kunnen vlooien bloedarmoede veroorzaken en in het ergste geval verzwakt het kitten dusdanig dat er een kans is op overlijden. Vlooienmiddelen zijn er in vele soorten, merken en toepassingen zoals druppels, poeders, vlooienbandjes of sprays. Uw dierenarts kan u adviseren over zowel het te gebruiken product als de frequentie en het schema. Voor de binnenkat is in het Huisdierenplan BASIS geen medicatie tegen vlooien opgenomen en wordt deze in het Huisdierenplan UITGEBREID tot voor maximaal 3 maanden verstrekt.

Tekenbehandeling

Teken zorgen niet alleen voor tekenbeten maar kunnen ook ziektes overbrengen. De bekendste ziekte die door teken kan worden overgedragen is de ziekte van Lyme. Mogelijke acute symptomen bij de hond zijn sloomheid en koorts. Latere symptomen kunnen veel erger zijn zoals gewrichtsklachten, hartspierontstekingen, schade aan de nieren, agressiviteit en epileptische aanvallen. U kunt teken verwijderen met een tekenpincet maar beter is voorkómen dat uw hond of kat een tekeninfectie krijgt. Uw dierenarts kan u hierover adviseren.

Optimale preventieve zorg

Het Huisdierenplan Basis omvat een aantal preventieve diensten zoals de jaarlijkse basis vaccinatie en de periodieke worm- en vlooienbehandelingen, die uw dier minimaal nodig heeft om gezond te blijven.
Om uw dier in optimale conditie te kunnen houden is door uw eigen dierenkliniek ook een uitgebreider pakket preventieve zorg samengesteld. Deze extra preventieve zorg bestaat uit een selectie van aanvullende diensten die worden aangeboden onder het Huisdierenplan UITGEBREID. Onderdeel van dit pakket kunnen enkele aanvullende onderzoeken zijn van essentiële lichaamsfuncties zoals lever en nieren (bijvoorbeeld door bloed en/of urineonderzoek) alsmede een extra controle van bijvoorbeeld het gebit, de vacht, het optimale lichaamsgewicht, hart en bloedsomloop. Vraag uw dierenarts wat het Huisdierenplan UITGEBREID voor uw dier kan betekenen, indien ziekten of aandoeningen tijdig kunnen worden herkend, zodat vervelende complicaties op latere leeftijd kunnen worden voorkomen.

Sluit vandaag nog uw Huisdierenplan af